27 Ağustos 2009 Perşembe

Neden David Villa hala Valencia'da?

Futbol öyle bir pazar ki; hem taraftarlık, estetik gibi insana özgü manevi içeriklere sahip, hem de endüstriyel ve ekonomik gelişmelerle içiçe. Futbolcular bir yandan sanatçı, bir yandan işçi. Kulüp hisselerini almak için taraftarlarla CEO'lar savaşıyor. Bu ortamda gelişen olaylardaki mantığı bulmak çok zorlaşıyor.

David Villa onca söylentiden ve tekliflerden sonra Valencia'da kaldı. Aslında Valencia gibi son 2 sezonda hiçbir başarısı olmayan bir kulüpten ayrılması için çok fazla sebep vardı. Nedir bunlar:

- Son derece istikrarlı (Tüm Avrupa'da son 8 sezonda en az maç kaçıran forvet)
- 27 yaşında ve 8 sezondur 15'in altında gol atmıyor, şimdiden İspanya adına en çok gol atan 2. oyuncu
- Valencia Villa'nın beklentilerini karşılamıyor
- Valencia ekonomik krizde, çok yüksek miktarda borcu var ve kasasına girecek her kuruşa muhtaç
- Valencia ile Villa arasında duygusal bir bağ yok (Del Piero ya da Totti sendromu yok yani)

Peki ama niye ayrılmadı ya da ayrılamadı? Aslında bu sorunun cevabı da yazının başında belirttiğim hassas ilişkide.

Öncelikle piyasa değeri 35 - 45 Milyon Euro arasında olan Villa için bu parayı verebilecek zaten halihazırda çok fazla kulüp yok. Bunlar Manu, Liverpool, Real Madrid, Barcelona, Chelsea, Milan, Internazionale, Manchester City. Ancak bu ekonomik kriz ortamında bu kulüplerin çoğu transfer bütçesini bu sene küçülttü (Hatta Liverpool da krizde şu an). Bunlardan Real Madrid ve ManCity yaptıkları pahalı transferlerle limitlerini tükettiler.

Üstelik Real Madrid, Barcelona, Inter ve ManCity kulüplerinin dördü de yıldız oyuncu aldılar ve bu senelik "Yıldız oyuncu aldım, forma satışları transfer parasının bir kısmını karşılar" mantığını zaten uyguladılar. Ekonomideki "cannibalization", yani bir şirketin bir markasının satışlarının aynı şirketin diğer markasının satışlarını etkilemesi durumu, bu kulüplerin transferi gerçekleştirmelerini engelledi.

Kısacası, bu ekonomik ortamda arz-talep dengesi kurulamadığı için piyasaya göre "over-qualified" olan David Villa Valencia'da kaldı. Tıpkı prestijli bir üniversiteden mezun tecrübeli bir çalışanın kendi kalitesinde bir iş bulamaması gibi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder