15 Nisan 2011 Cuma

Cancun #1

Cancun... Amerikan (ABD) üniversite öğrencileri arasında fazlasıyla popüler olan Cancun için yaygın bir söylem var: "I went, I partied, I don't remember". Gerçekten de Cancun sınır tanımayan bir gece hayatına sahip; ama sadece bunu görmek haksızlık etmek olur, çünkü bundan çok daha fazlası var.

Öncelikle ucuz. Aslında diğer Meksika şehirlerinden pahalıdır; ama yakın mesafedeki diğer ülkelere kıyasla (bakınız; ABD, Küba, Bahamalar...) oldukça ucuz. Günlüğü 28$'a araba kiralamak, geceliği 10$'a hostelde kalmak mümkün. Nefis ve tabağı 2$'lık Meksika yemeklerine girmiyorum bile.

Ya da giriyorum.. Meksika'ya gidip yemeklerden bahsetmemek saçma olurdu: Türkiye'de de bol bol bulacağınız bazı yemekler; burrito, quesedilla, chimichanga... Popularitesinden dolayı bu yemekleri yemiş olabilirsiniz, bu yüzden başka şeyleri de denemekte fayda var. Bildiğiniz bizim sulu et yemeklerini de yanında Meksika fasulyesi ve jalapeño'larla servis ediyorlar ve gayet de güzel oluyor. Benim tavsiyem ise "Agua de Jamaica": Jamaika çiçeğinden yapılma bu meyve suyu çok lezzetli. Bir de "Ochata" var; bu da pirinçten yapılma ve biraz daha tatlı/şekerli oluyor ve yemekten sonra içmek daha keyifli oluyor. "Tecate" isimli birası da pek lezzetli.

Cancun'u 3 parçada anlatmak lazım: Zona Hotelera, şehir merkezi ve çevresi.

Zona Hotelera

Cancun'un ticari bölgesi. 26 km'lik bir şerit boyunca Yucatan yarımadasının dışına doğru uzanan ve denizin bir kısmını göl haline getiren ince doldurma kara parçası. Daha iyi canlandırabilmek adına şöyle anlatalım:


Bu bölgede onlarca devasa otel, gece kulübü, plaj ve restoran var. Oldukça pahalı. Dünyada şöyle bir düzen var; gençler/sanatçılar bir yeri keşfeder, orada eğlenir, sonra para babaları/yaşlılar bunu görür, onlar da oraya gitmeye başlar, bu bölgeye yatırım artar, sonunda gençler sıkılır ve kaçmaya başlar. Cancun bu yola girmiş durumda. Yerel insanlarla konuştuğumda yaşlı profilin arttığını ve gençlerin daha çok çevre şehirlere (Playa Del Carmen, Tulum) takıldığını duydum. Ha, bu Hotel Zone'daki gece hayatının dünyadaki en çılgınlarından biri olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Gece kulüpleri konseptli ve dağıtmak için iyi ortama sahipler; herkesin elinde marijuana var zaten, kokain çekenleri de yadırgamıyor insanlar. Dediğim gibi kontrolün kaybolduğu bir yer burası. Kısacası gece hayatı için Zona Hotelera.

Şehir Merkezi (Downtown)

Şehir merkezi daha yerel kültürü yaşayabileceğiniz bir yer. Nefis yerel yemeklerin yanında yerel bira Tecate'yi yanına tuz bulaştırılmış (bu da buraya özgü bir uygulama) bir şekilde içebilirsiniz. Burada da gece hayatının Zona Hotelera'dan altta kalır yanı yok. Tek farkı, müzikler artık İspanyolca'dır ve danslar anlayamayacağımız tarzda, ilginçtir (zıplaya zıplaya, döne döne :) ). Ama yine de eve ancak sabah 8'de dönebilirsiniz.


Bir şehrin hissini en çok sokaklar verir. Cancun'da ruhu olan sokaklar pek yok, zaten Amerika kıtasının tamamındaki geniş caddeler genelde buna izin vermez. Yine de arka plandaki müzik ("llamado de emergencia") ABD etkisinde ticarileşmekte olan bu şehirde farklı bir ruh da varolduğunu koyuyor ortaya.

Cancun çevresini ise ayrı bir post ile anlatalım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder